MusicPlaylistRingtones
Create a MySpace Music Playlist at MixPod.com

Tjernobylolyckan

Tjernobyl olyckan var en allvarlig reaktorolycka i kärnkraftvärket i Tjernobyl som ligger norr om Kiev som ligger i Ukraina. Olyckan inträffade natten till den 26 april 1986 klockan 01.23.45 då reaktor fyra kom utom kontroll pga. ett experiment och exploderade av det ökande ångtrycket orsakat av kylningssystemet. Radioaktiva partiklar och klumpar med grafit som också var radioaktiva, detta ödelagde staden då man tvingade att evakuera alla civila. Molnet av partiklar spred sig över europa och gjorde tom svampar här uppe i norr dåliga att äta.

Under natten den 26 april 1986 var man redo att genomföra ett planerat experiment. Man skulle låta reaktorn gå på låg effekt för att undersöka om turbinerna kunde leverera ström ifall strömförsörjningen till den bröts. För att det skulle vara möjligt hade vissa säkerhetssystem valt att kopplas ur, men en tack vare temporär el-brist i kraftnätet fick kraftverket order om att återuppta normal produktion. Men då effekten ökades fort saknades vissa typer av isotoper som behövs för att absorbera neutroner och undvika att det bildas så kallade reaktorgifter, därför gick återupptagningen av energi tillvärkningen mycket fortare och det resulterade i att vattnet som skulle kyla ner reaktorn förångades och man startade upp ett ”backup” kylnings system där man lät dieselmotorer pumpa vatten för att kyla av reaktorn. Men för att uppnå full effekt behövdes det att den fick gå i ca 70 sek. men reaktorn skenade iväg och allt vatten förångades snabbare än det tillkom nytt så trycket ökade i reaktorn. Detta resulterade i en enorm ångexplosion som förstörde reaktor taket och slängde iväg brinnande grafit klumpar och radioaktivt stoft som spred sig över ett stort område. Alla i kontroll rummet dog av radioaktiv förgiftning nästan ögonblickligen så det finns inga ögonvittnen till vad som hände.

Staden evakuerades omedelbart och röjningsarbetet startade rätt så snart efteråt.

Men det var svårt för man fick endast arbeta nära reaktorn i 40 sek ungefär sedan hade man fått den maximala strålningen en människa ska behöva ta genom sitt liv.

Men man kunde inte hindra stoftmolnet som spred sig över europa och gjorde svampar och andra växter radioaktiva. Det gjorde i sin tur de djur som åt av växterna smittade.

Man har under senare tid inkapslat reaktorn i en enorm betong sarkrofag. Men det kommer dröja lång tid innan man kan återbeträda området.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas inte)

Bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0