MusicPlaylistRingtones
Create a MySpace Music Playlist at MixPod.com

Julkalendern



1980: Det blir jul på Möllegården.

Julkalendern 1980 kallades för ”Det blir jul på Möllegården”. Den utspelar sig i Småland vid juletid omkring hundra år tidigare. I serien får man följa sjuåriga Sofi som bor i Möllegården. Sofi lever i nutid men får i fantasin följa med Gåramålarn som visar henne julförberedelser från förr i tiden.

Kalendern skrivs av Åke Arenhill och Allan Schulman.

1981: Stjärnhuset.

Stjärnhuset hade inte någon direkt anknytning till julen. Serien handlade om Mytha som berättade sagor ur grekiska mytologin för Astro. Tittarna fick under denna julkalender lära sig om stjärnbilder och om astronomi.

1982: Albert och Herberts jul.

Serien utspelar sig i Göteborg i en tråkåk i Haga. Där bor lumphandlaren Albert med sin vuxne son Herbert. Julintresset är hos de båda väldigt olika. Albert tycker att de ska ha en traditionell jul medan Herbert vill åka skidor. Ska dom kanske fira jul på olika håll?

1983: Lille Luj och Änglaljus i Strumpornas hus.

Huvudkaraktärerna i julkalendern hette Lillstrumpa och Syster Yster. Dessa var två strumpdockor som bodde i Staffan Stalledrängs byrålåda. I serien förekommer orden Luj Dog vilket väckte stor förvirring men det framkom senare att det var God jul baklänges.

1984: Julstrul med Staffan och Bengt.

Julkalendern kretsar kring en liten andelsaffär någonstans i Västergötland som kallas för Oskars Koopra. Oskar som är ägaren till affären ska åka iväg på en utlandssemester och till Fjällbyn kommer två vikarier vid namn Staffan Ling och Bengt Andersson. Dessa ska även sköta postkontoret som ligger vägg i vägg med den lilla butiken.

1985: Trolltider (repris från 1979).

1985 gick åter den glädjande serien Trolltider som julkalender i Svt. Kalendern handlar troll som inte är större än 12cm och hela berättelsen speglar att man behöver varandra för att lyckas. I rollerna finns trollsystrarna Tova och Kleva som sedan byter namn till Daisy och Gloria, gubben Gorm som är Maktmästare i stubben och hans son Kotte. I skogen bor även fen Dorabella och häxan Mara.

1986: Julpussar och Stjärnsmällar.

1986 hette julkalendern julpussar och stjärnsmällar som handlar om konstnären Paul som flyttar till småstaden Busnäs. Med sig har han hustrun Gloria och dottern Erika. Erika blir snabbt kompis med Jesper och Emelie och tillsammans med Busgänget får de vara med om massor med äventyr och mysterier.

1987: Marias barn.

Julkalendern baseras på den kristna julberättelsen och handlar om Maria som är tillsynes en helt vanlig flicka från Nasaret i Galiléen. Plötsligt visar det sig att hon är utvald att vara mor till Guds son som ska ha namnet Jesus. Under seriens gång får man följa Maria från Jesu födelse till den dag han korsfästs.

1988: Liv i luckan.

1988 lät Umeå-Tv barn i åldrarna 10–17 skriva manus till årets julkalender. I varje avsnitt fanns tre skrivna berättelser. Programledare i kalendern var Staffan Ling. 

1989: Ture Sventon privatdetektiv.

Julkalendern handlar om privatdetektiven Ture Sventon. Han har problem med att säga S eftersom att han läspar och hans favoritsysselsättning är att äta temlor. I birollerna finns även hans ovärderliga sekreterare fröken Jansson, hans gode vän Omar och skurken Ville Vessla.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas inte)

Bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0